Як вибрати сучасний AV - Ресівер

Як вибрати сучасний AV - Ресівер

  • Дата
  • Категорія
    Блог
2514_1.jpg


Річ у тому, що спочатку вважалося, що FM-приймач повинен обов'язково бути присутнім у складі складного складового домашнього аудіопристрою. Тож і до цього дня він, як правило, на борту майже кожного AV ресивера. Втім, коли хтось збирається перерахувати все, що укладено в AV ресивері, стає ясно, що до FM радіо він, швидше за все, просто не дійде...

Сучасний AV ресивер — мабуть, найскладніший компонент серед усього, що може входити до складу домашнього аудіо-відео комплексу. Це не лише сукупність підсилювачів, декодерів, ЦАП, комутаторів та систем налаштування. Це – справжній мультимедійний комп'ютер, без якого вже просто неможливо обійтися. Завдяки всім зосередженим у ньому можливостям, AV ресивер — це серце вашого медіапростору, це хаб, куди сходяться всі ваші ідеї та експерименти, це місце, де збираються і потім розподіляються всі потоки вашого аудіо та відео контенту, пройшовши відповідну обробку та перетворившись на зручний для споживання формат.
 
Обладнаний функціями мультирум, AV ресивер здатний видати звук туди, де він зараз потрібен. І на ваші улюблені референсні колонки у вашому кабінеті, і у вашу душову кабіну (ви напевно любите підспівувати під душем?). Або звук піде за вами на кухню (так, за допомогою ресивера ви можете перекладати музику за іншими зонами!) – це тільки одна з функцій AV ресивера – мультирум.


2514_3.jpg


Onkyo TX-SR373 - модель із конфігурацією 5.1. Бюджетний ресивер з відмінною оснащеністю, всі чотири входи та один вихід HDMI якого підтримують HDCP 2.2, сумісні з колірним простором BT.2020, технологією HDR, виводять зображення з роздільною здатністю до 4K та кадровою частотою до 60 Гц. Також підтримується апскейлінг до Ultra HD. Канал ARC дозволяє підсилювати аудіо з ТБ, керуючи гучністю з дистанційного керування телевізора. П'ять дискретних аналогових підсилювачів макс. потужністю 135 Вт. В системі доступна автонастройка AccuEQ Room Calibration, є два композитні відеовходи та один вихід, оптичний та коаксіальний входи S/PDIF, три аналогові аудіовходи, виходи для навушників та вимірювального мікрофона. Через порт USB можна відтворювати файли форматів MP3, WMA та AAC, а також вбудований адаптер Bluetooth.

Ваші старі відео, недосконале відео з ностальгічних DVD дисків, AV ресивер здатний радикально покращити. Вбудована процесорна система прораховує характер формованого зображення «на льоту», згладжуючи брижі і артефакти, усуваючи зернистість, забезпечуючи чіткі межі там, де вони потрібні та картинка, що здавна дратувала низькою якістю, виглядає зовсім по-новому! Сумарно цей процес і набір функцій називається апскейлінгом і оснащений їм практично кожен сучасний AV ресивер.




Onkyo TX-NR676. Мало того, що ця модель має конфігурацію 7.1 тут ще й найвища потужність на 1 канал з усіх згаданих моделей - 165 Вт. Очікувано за такої конфігурації підтримується Dolby ATMOS. 6 пар RCA аудіо аналогових входів та 7 - HDMI. Підтримується роздільна здатність 4К (і відповідно. апскейлінг), автоналаштування AccuEQ Room Calibration, апарат працює з USB-носіями, мережевим потоковим аудіо, інтернет-радіо.

Такий апарат здатний отримати відео сигнал з кількох джерел – мережевого плеєра, Blu-Ray, роз'єму фото та відео камери – на вибір таких пристроїв може бути пів дюжини або більше. Потім він може видати картинку на пристрій відтворення — і не одне, а, скажімо, теж на вибір залежно від того, що збираємося дивитися, на панель телевізійну, або, наприклад, на проєктор. Природно, що сучасний AV ресивер підтримує роздільну здатність картинки до 4К плюс новітні технології для формування відео, такі, як HDR. Для цього він оснащений комутацією HDMI із підтримкою актуальних версій та специфікацій. Часто для оперативного підключення один роз'єм виводять на передню панель.

Те ж саме можна сказати й про USB - цей інтерфейс в AV ресивері може служити й для оновлення вбудованого програмного забезпечення, і для заряджання ваших домашніх гаджетів — до речі, це дуже зручно. Крім того, по USB можна під'єднати накопичувач з аудіо або відео треками — наш AV ресивер який буде працювати в якості просунутого плеєра. Так само можна зробити, скажімо, з гаджетами Apple - для відтворення вашої персональної фонотеки.

Втім, сучасний AV ресивер зовсім не залежить від провідних підключень – Вашу «кишенькову» музику він цілком може отримувати й по bluethooth, причому версія 4.0 і вище за цей варіант зв'язку забезпечує якість, близьку до варіанту CD. І це лише один із багатьох варіантів отримання аудіопотоку. Насправді AV ресивер, як правило, має мережне підключення та модуль Wi-Fi, як вбудований, так і приєднувальний. Підтримується AirPlay, DLNA, можна працювати з мережними пристроями – дисками, комп'ютерами. Далі – ще цікавіше. Можна встановити плейлисти та адреси Інтернет-сервісів, з яких ваш AV ресивер також може відтворювати потоковий контент. AV ресивер здатний розширити вашу медіатеку практично до нескінченності!


2514_5.jpg


Onkyo TX-NR474 - найдешевший AV ресивер у нашій публікації. Відео працює з Full HD (4К не підтримується). Мінімальна конфігурація акустики – 5.1 – звідси й додаткова економія. На борту – ЦАП 384 кГц 32 біт (в інших згаданих тут моделей Onkyo – 192-24). Дуже музична, самодостатня модель. Підтримується USB-носій, потокове аудіо, інтернет-радіо.

Окрема тема вибору правильного AV ресивера – відтворення звуку. У просунутих сучасних моделях встановлюються високоякісні цифро-аналогові перетворювачі (ЦАП), вбудовані підсилювачі, часом дуже солідної потужності, параметри якості яких знаходяться на аудіофільському рівні. Застосовується схемотехніка на дискретних елементах з використанням потужних джерел живлення. Важливий момент – кількість самих підсилювачів, що визначає конфігурацію майбутнього домашнього кінотеатру. У найпростішому випадку це система 5.1 - 4 сателіти + центральний канал і сабвуфер (він, як правило, активний, тобто з AV ресивера він отримує лінійний звуковий сигнал). Якщо є бажання дивитися кіно в Dolby ATMOS, до цього відразу необхідно додати ще 2 фронтальні колонки, спрямовані нагору. Це вже сім окремих підсилювачів, такий ресивер, як правило, підтримує і конфігурацію 7.1. До речі, виходів на сабвуфер може бути більше, ніж 1. Збільшення кількості каналів дозволяє розгорнути ще більш просунуті системи, або організувати мультирум-конфігурацію. Іноді два фронтальні канали посилення роблять із покращеними параметрами – для роботи з класичним стерео.

Що стосується режимів роботи аудіо домашнього кінотеатру, тут наш AV ресивер має підтримувати максимальну кількість сучасних варіантів кодування аудіосигналу – до бортових декодерів можуть входити: Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS – і це лише базовий комплект.


2514_6.jpg


Marantz SR7011 – визнаний флагман серед моделей публікації. Практично вдвічі дорожче за найстаршу зі згаданих тут моделей – але він того вартий! 11 каналів сателітів по 125 Вт, плюс підтримуються два сабвуфери. Працює з AirPlay, Wi-Fi, Bluetooth, LAN, RS-232, DLNA, (узгодження Remote control) . Список декодерів вражає: Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS Express, DTS 96/ 24, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio, DTS ES Matrix 6.1, DTS ES Discrete 6.1, DTS Neural: X, DTS X. 8 HDMI. Потужні сервісні функції та функції налаштування. Зазначимо, що це також – найважчий і «енергоспоживаючий» із перерахованих ресиверів – 13,8 кг, 710Вт.

Зрозуміло, що така складна система, як домашній кінотеатр на базі сучасного AV ресивера, має працювати з повною віддачею – а для цього її необхідно налаштувати. Зробити це «на око» буде важкувато – і з цією метою система оснащується так званою рум-корекцією для автоматичного налаштування та автокалібрування системи, з використанням виносного вимірювального мікрофона. Так коригується вплив кімнати на звучання розташованого у ній комплекту. Цей процес є простим, оскільки відбувається в автоматичному режимі. Він дає чудові результати. Крім того, оскільки часто аудіотреки різних фільмів записані по-своєму, в ресивері використовуються регулювання тембру, функції еквалайзера та набору перевстановлених налаштувань корекції звучання.

Найголовніше, що коли AV ресивер налаштований, керування ним не становить проблем. Окрім штатного пульта ДК можна скористатися ще зручнішим варіантом – фірмовою програмою управління, яку можна завантажити та встановити, скажімо, на смартфон.

Тепер ваш AV ресивер повністю готовий до роботи – цей пристрій поєднує все найкраще та найпотрібніше з сучасних аудіо та відео технологій – справжній центр електронних розваг вашого будинку.

Поділіться цим постом:

Замовити послугу